Gynaecologie

Als vrouw wordt je lichaam continu uitgedaagd: de effecten van jarenlange anticonceptie, stress, uitputting, een te snel levensritme, ongepaste diëten, verscheidene additieven en vetten, medicatiegebruik en alcohol putten de energetische cellulaire reserves in je lichaam uit.

Acupunctuur kan je helpen deze reserves in evenwicht te brengen.

Wanneer denk je aan acupunctuur?

  • Bij problemen rond de menstruactie (onregelmatige cyclus, opgezette borsten, migraine, humeurschommelingen en pijn rond de menstruatie, het uitblijven van menstruatie).
  • Ter voorbereiding van de zwangerschap
  • Als begeleiding tijdens de zwangerschap of als voorbereiding op een vlotte bevalling, als nazorg (post-partum, baby blues)

Fertiliteit

Voor beide ouders is het nuttig om de kwaliteit van de vitale energie zijnde de energie die je doorgeeft aan je ongeboren kind, enkele maanden voor de conceptie te optimaliseren.

De laatste jaren zien we een dramatische daling van de spermakwaliteit (zowel in aantal, mobiliteit als vorm). Verkeerde voeding, alcohol, drugs, sigaretten, maar ook een te snel levensritme, een verhoogde werkdruk en zelfs overgewicht kunnen de kwaliteit van het sperma aantasten. Het maturatieproces van sperma bijvoorbeeld, bedraagt zo’n 70 à 90 dagen. Harmoniseren van dit hele proces kan maanden vergen.
Dit geldt eveneens bij problemen omtrent de menstruele cyclus.

Academische ziekenhuizen overal ter wereld, waar Oosterse en Westerse geneeskunde samenwerken in hetzelfde ziekenhuis, verhogen de kwaliteit van de zorg naar de patiënt toe aanzienlijk.

Wetenschappelijke studies bewijzen steeds weer de efficiëntie van deze samenwerking.

Dit geldt ook voor de vruchtbaarheidsbehandelingen. “Duitse studies hebben onlangs aangetoond dat IVF met acupunctuur de kans op zwangerschap deed stijgen tot 42% vergeleken met 26% in de controlegroep die geen acupunctuur ontvingen.” (Dr. Lifang Liang, OMD, Ph D, L Ac)

De begeleiding tijdens de vruchtbaarheidsbehandelingen bestaat erin het lichaam te harmoniseren, energetisch te versterken en vooral ook te ontspannen. 

Zwangerschap

Acupunctuur is aangewezen in geval van (ochtend)misselijkheid, bloedverlies, vermoeidheid, stress, obstipatie, oedeem, hoofdpijn, hoge bloeddruk, slapeloosheid, angsten, jeuk, zuuroprispingen, anemie, depressie, stuitligging of om gewoon je zwangerschap zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Acupunctuur en Meditatie hebben niet alleen een harmoniserend effect op het steeds veranderende zwangere lichaam, maar het is ook erg ontspannend voor lichaam en geest en een optimale ondersteuning ter voorbereiding op de bevalling.

Happy Baby Point (KI9)

Het punt bevindt zich aan de basis van de binnenste kuitspier en wordt aangeprikt omstreeks week 12 en 24 van de zwangerschap.

Proefondervindelijk worden aan het punt volgende positieve effecten toegewezen:

  • Algemeen zuiverend
  • Geestkalmerend (moeder en baby)
  • Tonifiërend (versterkend)

Moxaprotocol bij stuitligging (rond week 34)

Wetenschappelijke onderzoeken over de hele wereld tonen de positieve effecten van het moxaprotocol bij stuitligging aan. (Journal of American Medical Association, 1998, MC Erasmus te Rotterdam met analyses van onderzoeken uit Japan, China, Hongarije, Italië en Spanje, 2010).

Het moxaprotocol bestaat erin 10 tot 14 dagen onafgebroken het acupunctuurpunt BL67 te moxeren gedurende 15 à 20 minuten, 2 x daags (met de verwarmde moxastok cirkeltjes draaien op een kleine afstand van dit punt aan de kleine teen).

Supervisie van een arts of vroedvrouw is aangewezen om te controleren of de baby van stuit naar hoofdligging gedraaid is.

De Bevalling

Week 37 van de zwangerschap plan je best een Pre-birth Treatment: een extra acupunctuursessie om je lichaam voor te bereiden op de bevalling met als doel spieren en ligamenten te ontspannen en het bekken te versoepelen.

Tijdens die sessie krijgt de toekomstige papa informatie over een aantal acupressuurpunten dewelke hij kan toepassen om de mama tijdens de bevalling te ondersteunen.
Hierdoor vindt hij gemakkelijker zijn plaats op dit essentieel moment.

Voorbereiding op de bevalling

Lichtmeditatie

Een ontspanningssessie gebaseerd op de principes van Sofrologie.
De toekomstige ouders worden naar een diepe relaxatie gebracht, waarna ze door middel van een mooie visualisatie de toekomstige bevalling samen positief kunnen voorbeleven. Deze methode brengt op een zachte manier het lichaam en de geest tot rust met als resultaat een vermindering van stress omtrent het hele gebeuren en een groter vertrouwen.

De bevalling opwekken

Vanaf Week 38 tot 42 helpen acupunctuur, TSEA (Traditional and Scientific approach to Electro Acupuncture) en auriculotherapie je contracties op te wekken en je lichaam en geest op een natuurlijke en zachte manier voor te bereiden op een vlotte arbeid en bevalling.

Postpartum

Na de bevalling kan een gevoel van uitputting de vreugde verstoren. Dit kan het gevolg zijn van een vermoeiende zwangerschap of bevalling, bloedverlies tijdens de bevalling, kort opeenvolgende zwangerschappen, meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen, te weinig rust. 

Een energetische Leegte kan oorzaak zijn van lichamelijke uitputting, een gevoel van diep verdriet tot depressie, nachtzweten, borstvoedingsproblemen, zelfs maanden na de bevalling.
Acupunctuur versterkt je lichaam geleidelijk door het energetisch te harmoniseren.
Met een sterker lichaam en een rustigere geest, geniet je meer van je baby.